
Functie fantasie & spel
Fantasie en spel vormen een essentiële basis voor het ontwikkelen van intelligentie en coping vaardigheden. ‘s Werelds meest bekende wetenschappers en uitvinders hadden meestal een sterke fantasie. Leonardo da Vinci had nooit de Ornitoper (voorloper van het vliegtuig) uitgevonden als hij zijn fantasie had verwaarloosd. Het verbeelden van nieuwe mogelijkheden is een belangrijk onderdeel van het menselijk denken. Iedere uitvinding van wiel tot taal is tot stand gekomen door verbeelding. Het zien van nieuwe mogelijkheden leidt tot nieuwe gedachten en gevoelens, die op hun beurt weer leiden tot nieuw gedrag. Fantasie helpt bij het ontwikkelen van verwachtingen en voorspellingen over de wereld. Zonder fantasie is anticiperen ook lastig. Een kind kan in het eerste levensjaar de wereld gaan verkennen dankzij zijn/haar fantasie. Na een periode van hechting durft het kind steeds verder van de moeder weg te kruipen. Om zich toch veilig te voelen, fantaseert het dat zijn/haar moeder er toch is.
Het spelen van spelletjes is van groot belang bij het verwerven van goed coping gedrag. Met spelen is het niet als in de echte wereld waar wat je doet vervelende gevolgen kan hebben (bijvoorbeeld een lego bouwwerk omgooien thuis is geen probleem, in de supermarkt blikjes omgooien is dat wel). Binnen het spel creëert een kind een veilige zone waarin het fouten mag maken.
Een speciaal soort spel is het rollenspel. Binnen een rollenspel mag een kind experimenteren met gedrag. Dit is een goede manier om sociale angsten te overwinnen en nieuwe copingvaardigheden te verwerven. Een verlegen kind dat bijvoorbeeld de baas mag spelen, leert omgaan met die rol.
(Bron: CIVAS Kindercoaching).